![](/media/lib/60/warzywa-w-markecie-37a61d077c50da3913b346f157b99859.jpg)
Świetlówkowe wzbogacanie
5 marca 2010, 10:05Światła hipermarketów sprawiają, że szpinak nie tylko pozostaje świeży, ale i wytwarza nowe witaminy – donoszą naukowcy z działu badań amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Sądzą, że ich odkrycie może się również odnosić do innych warzyw (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![E. coli](/media/lib/15/1190970998_071300-e437b58193c1554511748fcceecb046e.jpeg)
Układ odpornościowy ze zmutowanego DNA wirusa
31 grudnia 2010, 12:23By się rozmnażać, wirusy wprowadzają swój materiał genetyczny do komórek atakowanego organizmu. W przebiegu odwiecznej wojny między bakteriami a wirusami te pierwsze wykorzystały metodę przeciwnika, by wykształcić jeden z pierwszych na Ziemi prymitywnych układów odpornościowych.
![](/media/lib/138/n-pomidory-b7fdbd9b8e45baf0fab0b0a7e7e8f7bd.jpg)
Antyzawałowy pomidor
7 listopada 2012, 07:40Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.
![](/media/lib/99/n-orzech-wloski-a8f52770f71a09ccc938a7db68c235b2.jpg)
Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Ograniczenie kalorii dobrze wpływa na mózg
20 października 2016, 10:52Ograniczenie liczby spożywanych kalorii dobrze wpływa na mózg. Naukowcy ustalili właśnie, że zmniejszenie liczby kalorii o 40% chroni neurony przed uszkodzeniem przez nadmiar wapnia, związany z różnymi chorobami neurodegeneracyjnymi, np. alzheimerem.
![](/media/lib/319/n-rowerki-cc09240c1575b1fc11a15f3d6360f7db.jpg)
Prześledzili, jak różne rodzaje treningu wpływają na słabiej poznane hormony
27 sierpnia 2018, 10:45Trening aerobowy (kardio) na rowerku stacjonarnym 3-krotnie bardziej wzmaga produkcję czynnika wzrostu fibroblastów 21 (FGF21) niż trening siłowy z ciężarami.
![](/media/lib/451/n-podloga-dee8d0a58f8cbf724a15dc4d4bb0a73f.jpg)
Chodząc po drewnianej podłodze, możemy generować energię dla domu
9 kwietnia 2021, 17:49Szwajcarscy naukowcy zauważyli, że w drewnie zainfekowanym rozkładającymi je grzybami dochodzi do 55-krotnego zwiększenia produkcji energii. Po 10 tygodniach od zainfekowania drewno wytwarzało tyle energii, że wystarczało to do zasilenia LED-ów. Uczeni twierdzą, że podłoga z drewna potraktowanego grzybem mogłaby wytwarzać odnawialną energię elektryczną, która powstawałaby wskutek chodzenia ludzi po takiej podłodze.
![](/media/lib/13/1187436844_234647-ca5eaa8588edd6cb84d9f15b62f3689e.jpeg)
Uczeni chcą poznać DNA ptaka dodo
18 sierpnia 2007, 11:30Dzięki odkrytemu niedawno szkieletowi ptaka dodo uda się być może wyekstrahować jego DNA. Dodo (Raphus cucullatus) należał do rodziny drontów. Był nielotem spokrewnionym z gołębiami. Jeszcze w XVII wieku żył na Mauritiusie.
![Mikrofotografia nanodetektora glukozy](/media/lib/42/nanocube1-715b78eb465c4c5f1270b213039d3b85.jpg)
Nanotechnologiczny glukometr
25 stycznia 2009, 00:56Badacze z Uniwersytetu Purdue prezentują nanotechnologiczny implant pozwalający na pomiar poziomu glukozy we krwi. Urządzenie jest nie tylko wyjątkowo zminiaturyzowane, lecz także rekordowo czułe.
![](/media/lib/34/graphene_sheet-e30b4dc111c9a8b5adec605cc3c154e2.jpg)
Sposób na tani grafen
2 czerwca 2010, 11:56Grafen, który ma w przyszłości zmienić oblicze elektroniki, jest bardzo trudny w produkcji. Wkrótce może się to zmienić, dzięki najnowszym osiągnięciom zespołu z Rice University i Izraelskiego Instytutu Technologii Technion.